Feed on
Posts
Comments

Galima, nepaisant skandinaviškų investicijų ir receptų padarytos nepataisomos žalos lietuviško alaus skoniui, dar atsigerti kažko padoraus. Net ir Vilniuje. Ačiū Dievui, kad daugelis vilniečių yra “trečia karta nuo žagrės”. Tai ne tik padėjo apie septyniasdešimtuosius imti ir atlietuvinti sostinę. Gerai, kad šis procesas ir dabar nesustoja. Į sostinę plūsta ne tik studentai, bet ir provincijoje kartais pridusinami ar didesnį pinigą užuodžiantys amatininkai. Taip pat ir alaus gamintojai ar bent jau „šinkorkos“. Tiesa, pastaroji padermė, dėka televizijos reklamos melo, paistančio, jog angliarūgštės privarytas skystis, nuo kurio pučia pilvą, ėda rėmuo ir pelnosi farmacijos kompanijos, yra “geriausia ką turime”, dėka “didžiųjų” lobizmo, baigia išnykti.

Tikroji alaus “žaldokiška” dvasia gyva šiaurėje. Ir neklausykite melo, jog ten tik “kaukuolinis” ar devynių laipsnių surogatas. Kas taip pasakys – apspjaukite mano vardu. Daugelyje Pakruojo, Pasvalio ar Biržų aludžių, kurių dar nesuėdė monopolinis reklaminis spamas, rasi pasirinkimą skonių ir stiprumų, apie kokį niekada nepagalvos jokia “Maxima”, pastaruoju metu daugiau galvojanti apie tai, kaip apvogti Lietuvos energetinį sektorių (gal ir juokaujuJ).

Kas kita, kad skiriasi skoniai. Kuo skiriasi alaus mėgėjas Šiaurės Lietuvoj ir Vilniuje? Labai paprasta. Paklauskit apie tai iš šiaurės į Vilnių atsikėlusių prekeivių (Užupyje ar šv. Stepono gatvėje). Ten (šiaurėj) viskam pradžia yra apie penktą ar šeštą ryto, o Vilniuje apie penktą ar šeštą vakaro. Pasvaly ar Biržuose “pirms smigims” įvyksta aštuntą-devintą ryto.

Antras ir esminis dalykas – Pasvaly bare gali įžeist klientą, net įsigyti priešą, jei pasiūlysi alų silpnesnį, negu septyni laipsniai. Vilnietis greičiausiai supyks ir pamanys, kad laikai jį “bomžu”, jei pasiūlysi stipresnį, negu šešių stiprumo. Niekas ir nesiūlo.

Na ir kaina – jei važiuosit į šiaurę ir vis kur užsuksit – pastebėsit – alus stiprėja ir pinga. “Siemens” arenoje pamatęs kainą už vieną iš tų “geriausių”, pasvalietis mano akivaizdoje susiėmė už galvos – “berazumiai”?….

Ką mano smulkūs aludariai apie reklamos televizijoje draudimą? Nieko nemano. Gal net yra patenkinti. Alaus, kurį jie parduoda, niekas per jokias televizijas niekad nereklamuos. Apie tokį sužinoma iš lūpų į lūpas. Vis tiek “alaus kraštui” – šiaurės Lietuvai, ar tikrą produktą Vilniuje atradusiam sostinės biurgeriui nebent reklama ir tegali pamėginti įrodyti, jog gerti reklaminį alų – sveika.

Skandinavams yra viena paguoda. Po to, kai pavyko lietuvišką didžiųjų bravorų alų paversti beveik negeriamu, jų pagyros apie “geriausią pasaulyje”… (nutylėsiu pavadinimą, kad nepaduotų į teismą), vis tapo kiek arčiau realybės, nors tai ir sraigės vertas žygdarbis.

Pagaliau – požiūris į žmogų. Apie viską pagalvojantys “geriausio ką turime” pumpuotojai jau baigia prisiprašyti į dantis už stebėtinai ribotą fantaziją. Pakabukas, žiebtuvėlis, bokalas, o didžiausia laimė, jei rankšluostis. Tai dažniausiai ir viskas, ko gali tikėtis reklamos auka, vis dar lakanti alaus receptams būdingais prieskoniais pakvėpintus skysčius. Bokalai, loterijos, padėkliukai – viskas pagal šlykštų standartą ir mirtinai nusibodę. Gal manot, kad šalia reklamuojamų alaus tipo skysčių jums kas pasiūlys keptos varnos gabaliuką? Vienetai vietų, kur gali pasikapot šachmatais, pašnekėt apie krepšinį, politiką ir pavalgyt kokio nors normalaus – riebaus, sotaus, ne prėsko, ne dezinfekuoto ir sveikuoliškai “nepagerinto” maisto ir nematyti tipiškų reklaminių įkyrybių. Patariu jų ieškoti. Sostinėje žinau tik kelias tokias vietas. “Šnekutis”… viena iš jų. Šv. Stepono g. 8

No Responses to “Skanaus alaus dar yra Vilniuje”

  1. mart parašė:

    Yra dar ir kitas, pirmasis „Šnekutis“, Užupyje.

    „Pilies Menėje“ galima gauti vieno iš kelių kokybiškų didesnių Lietuvos alaus varyklų, „Kauno Alaus“ pilstomo nepasterizuoto „Pilies“.

    Anksčiau Antakolskio g. įsikūrusiuose „Aukštaičiuose“ būdavo galima gauti gyvo „Čyvo“ alaus, dabar ten (pra)bangus belgiškas alaus restoranas.

    „Avilys“ daro brangų, bet skanų vokišką (t.y. austriška technologija) alų.

    Yra dar „Būsi trečias“, bet šiai vietai liūdnai pagarsėjus (kaip žinoma, iš ten gali gyvas ir negrįžti, jei kiek įkaušusiam padavėjos iškvies ne taksi, o policiją), nedrįsčiau jos rekomenduoti.

  2. anarchy parašė:

    Labai teisingas straipsnis, reikalaujantis platesnio atgarsio 🙂

  3. anarchy parašė:

    Na i ko čia susiparinai Tomai ? 🙂

  4. anarchy parašė:

    Būk ramus M1 plius 🙂 Nieks tau blogo nelinki 🙂 Atvirkščiai, labai geri straipsniai beje, atsiplaiduok. Su malonumu skaitau.

  5. anarchy parašė:

    Aš įsivaziduoju, kad manai tavęs nieks nepalaiko ir aplink priešai. Tai pradeda vaidentis kaip senais laikais, kad čia nori kažkas persekioti. Manau ką galvoji rašyk ir nesinervuok. Neįsivarykim bereikalingos paranojos.

  6. anarchy parašė:

    O šiaip jei spamus varinėsi ant žmonių, kurie visai nesidomi filosofija, tai žinok susitikę pakalbėsim tuos niuansus, kad kitą kart labai neįsijaustum.

  7. Tomas Čyvas parašė:

    Tai kad niekas nesiparina, šiaip Jau 🙂 Nežinau, kodėl taip atrodo ponui 🙂 Su kuo čia bendrauji?

  8. anarchy parašė:

    neapsimetinėk šlanga 🙂

  9. anarchy parašė:

    beje paskutinė LAEF nuomonė: Galima vienaip ar kitaip vertinti svaigalus, bet anarchistai pasisako prieš bet kokią svaigalų reklamą ir protegavimą, ypač kai tai daro neva “aršūs antikomunistai” čyvai. Svaiginimasis yra bet kokiu atveju svaiginimasis ir betikslis asmenybės alinimas.

    🙂

  10. anarchy parašė:

    Bet šiaip čia galėjo būti ir komunistų išsidirbinėjimai 🙂 Tipo suimituoti tave 🙂

  11. Tomas Čyvas parašė:

    Na, kaip ir apsirijimas, prasilošimas kazino, priklausomybė nuo kompiuterinių žaidimų. Saiko nejautimas yra problema, o ne pats produktas. Kaip ir išprievartavimo priežastis nėra moteris 🙂 O reklamos man niekas neužsakė. Šis puslapis visiškai nekomercinis. Bet – Tamstos šventa teisė galvoti kitaip 🙂

  12. mart parašė:

    Tiesa, komentare įsivėlė klaida: Aukštaičiuose pilstydavo „Čyvo“, o „Čygo“ (Biržū) alų. Kažaip susipainiojau:)

  13. anarchy parašė:

    Viskas normaliai, kažkam nepatiko, kad pagyriau šį straipsnį, tai puolė įžūlius spamus prisidengę proxiais rašinėti, prisimesdami neva tai esi tu. Alus tas iš tikrųjų yra geras.

  14. Moksliukas parašė:

    ALUS ATKIŠUS skaityk atgal – sušikta sula …
    Ir ne tik . Labai jau nevyriškas gėrimėlis.
    Tiek salykas, tiek apynių ekstraktas yra fitoestrogenai .
    Jei visai trumpai – tai REGULIARIAI vartojant vyrai bobeja nuo alaus…
    Arba – tiesiog “ savo noru“ silpsta kaip vyrai .
    Čia rimtai – yra aibė mokslinių tam įrodymų .
    Skanaus… Bul-bul …

  15. Jurvieplis parašė:

    Jo, unt Lietuvuos su alum sunke, svyturys teik prapluovi zmogams smegenis ka skuoniaus jutikle su dirgikles issijungi. Jagu tor medali, reisk skanus.

  16. kryptaw parašė:

    girdejau internetas renkasi Snekutyje

  17. Oj, atkapstėm šitą postą, brangus ir gerbiamasai Čyvai, nors jis toks senas, betgi toks teisingas. Nesgi tiek daug teisybės apie chemikalinės brogos virėjus, per telikus besireklamuojančius!

    Tai jei gerbiamasai nesupyksit, tai mes čia dabar norim į save gerą linką įdėti į save, nes kaip tais panašias temas irgis užkabinom ir apie naminį alų ėmėm svaigt, kai prisiklausėm pasakojimų – http://pipedija.laikas.lt/index.php/Naminis_alus

  18. marat parašė:

    Labai geras straipsnis, sutinku su autoriaus nuomone.
    http://WWW.KAZNET.LT

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos