Feed on
Posts
Comments

 

Šių abiejų žminių balsus girdėdavau dar būdamas paauglys. Įdomu išgirsti – kaip „Amerikos balso“ ir „Laisvosios Europos“ veteranai palaikydavo ryšį su Lietuva, kaip derino patriotizmą ir profesionalią žurnslistiką.

Pašnekovai tvirtino, kad apie Romo Kalantos susideginimą Kaune sužinota gana greitai, nors apie ankstesnes „vaikštynes“ laikinojoje sostinėje bei kitus protesto aktus informacija užtrukdavusi. Kelias informacijai buvęs gan standartinis – iš Lietuvos pasipriešinimo judėjimo dalyvių Maskvos disidentams. Pastarieji perduodavo ją užsienio korespondentams, kuriems retai būdavo leidžiama išvykti iš Maskvos.

Romas Sakadolskis buvo linkęs pabrėžti didelį skirtumą informacijos srautui, pasiekdavusiam Vakarus, nuo to momento, kai buvo pradėta leisti „Katalikų bažnyčios kronika“. Tuo tarpu Kęstutis Girnius labiau akcentuoja Lietuvos laisvės lygos inicijuotą „45 pabaltijiečių memorandumą“ (1979 m.). Anot jo, šį žingsnį net ir sovietai „apdovanojo“ kur kas rimtesnėmis represijomis, nes tai buvęs atviras iššūkis sovietų valdžiai Lietuvoje.

Prasidėjus Sąjūdžiui, kaip pabrėžė R. Sakadolskis, ne visi išeivijoje tikėjo, kad tai rimtas siekis iškovoti nepriklausomybę. Būta ir nuomonių, kad tai dar vienas sovietų bandymas kitomis priemonėmis išsaugoti komunistų valdžią Lietuvoje.

Abu pašnekovai patvirtino, kad Sąjūdžiui perėmus valdžią, ryšiai liko jo rankose net per kruvinuosius Sausio 13-osios įvykius. „Laisvoji Europa“, anot K.Girniaus, išvis turėjo atvirą telefono liniją visą parą su Seimo rūmais Vilniuje. Tiesa, problema buvo tai, kad telefono ryšio ir komunikacijų lygis buvęs labai prastas, menkai išplėtotas.

Abiems pašnekovams šypseną sukėlė teiginiai, kuriuos ne kartą kartojo ir sovietinė propaganda, ir kai kurie dabartiniai veikėjai – esą „buržuazinių lietuviškų radijų“ balsai paskatinę išeiti į mišką pokario Lietuvos partizanus, nes žadėję išvaduoti, o paskui apgavę.

K.Girnius pabrėžė datų neatitikimą. „Laisvoji Europa“ lietuvių kalba pradėta transliuoti 1975 m. „Tuo metu miške buvo gal tik brakonieriai ir grybautojai. „Amerikos balsas“ lietuviškai prabilo 1951 m. vasario 16 d., kai partizaninis judėjimas buvo jau prie pabaigos“, – pabrėžė žurnalistas.

Anot jo, partizanai tiesiog puikiai suvokė, jog be tarptautinio karinio konflikto jų kova neturi šansų ir patys darę išvadas iš pranešimų apie įvairias įtampas: garsiąją H. Trumeno kalbą, Korėjos karą, Berlyno blokadą ir pan. Tikėti kažkuo reikėjo…

Visos radijo laidos galite klausytis čia.

No Responses to “Laisvas žodis iš anapus”

  1. kostia parašė:

    taip, bet teko bendrauti su Partizanais, kurie tvirtino girdėję kreipimus kad “ laikykites, tuoj bus karas su sssr“. Gal tai buvo papraščiausias spec. tarnybų žaidimas? dar viena nežinoma istorijos detalė. Vykstant šaltajam karui vienai pusių juk galėjo rūpėti padėtis galimame karo veiksmų palcdarme ?

  2. gedas parašė:

    puse suimtuju yra nekalti,suimti tik po riausiu(pasidomekit laika) kai tikru stiklu dauzytoju senai pedos atauso. suimti vakarop kai viskas nurimo,tik tam jog butu atpirkimo oziu. ir jiems nesvarbu jog dirbai bei atejai po darbo paspoksoti. nepatiko veidas-imam.. jie nuo vakar net nemaitinti! maciau kas dedasi policijoje. nebenustebciau jog uz sia zinute mane is namu arestuos-gryzta KGB. netruks ir komendanto valanda ivesti. banditai po istatymu.

  3. gedas parašė:

    turiu filmuotos medziagos kai spec padalinys neuzka sudauze senyvo amziaus zmogaus telefona,ji puole,gulinciam smoge ir arestavo. jis paprase,kad leistu pereiti prospekta. man vos taipat nekliuvo vien delto jog viska filmavau,uzsimojo su lazda,bet pamates,kad filmuoja visa tai-sustojo ir atsitrauke i sali! viskas ivyko apie 17val kai nieko nevyko. paprasciausiai paeme atpirkimo ozius,kad irodyti jog dirba. mano mob nr: 862645179 . del medziagos skambinti ir rasyti. TAIP NEGALIMA ELGTIS! AS PAKRAUPES POLICININKU VEIKSMAIS!

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos