Feed on
Posts
Comments

 

Lietuvos pareigūnų pasisakymai apie riaušes prieštarauja vienas kitam ir kelia abejonių valstybės gebėjimu apsiginti

Ir ko tik neprisiklausai šiomis dienomis apie tas nelemtas riaušes. Viskas taip greitai keičiasi, taip apauga didelėmis naujienomis – lyg sniego kamuolys ridentųsi nuokalnėn, aplipdamas ir pūsdamasis. Kuo labiau tolsta neramumų diena, tuo didesnių ir sunkiau paaiškinamų naujienų tenka išgirsti. Versijas bei vertinimus drąsiai keičia net ir patys jų autoriai. Kas pasakyta vakar – jau prieštarauja užvakarykštei versijai. Spėlioti apie rytoj atsirasiantį variantą net nepatogu.

Tądien, iš minios parėjęs Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto bosas Arvydas Anušauskas pareiškė: Seimas nebuvo apgintas. Suprask – nevykėliai arba piktavaliai tie policininkų ir saugumiečių vadai.

Praėjo kelios dienos ir viskas apsivertė. Policininkai, anot jo paties, viską, pasirodo, jau darė teisingai ir, kiek pagalvoję, prisiminė rusiškų ašarinių dujų „Čeriomucha“ kvapą. Iš tąsyk jo esą prisiuosčiusių aštuonių dešimčių vyrų niekam neatėjo į galvą – kuo gi jie čia nuodijami.

Matyt, būtent ši dujų ataka ir sutrukdė vykdyti aiškų ir konkretų įstatymo reikalavimą – neprileisti mitinguotojų arčiau, kaip per 50 metrų nuo parlamento rūmų. Bet ne… Kažkas čia ne taip. Jei viską gerai suprantu – pirma mitinguotojai priėjo prie pat, o paskui jau ėmėsi “dujų atakos”. O kodėl jiems leido prieiti? Neaišku. Dar mažiau aišku – kodėl “Čeriomucha” neapsinuodijo nei vienas civilis. Jų, greitosios pagalbos duomenimis, iš riaušių teritorijos išvežta vos 21 galvelė. Net jei tos dujos tikrai pasenusios ir uždelsto veikimo – įkandin pareigūnų turėjo rastis ir civilių, kurie prisiminė prisikvėpavę. Bet apie tai – tyla.

Generalinis policijos komisaras Vizgirdas Telyčėnas apie rusiškas dujas penktadienį taip[ pat nežinojo nieko. Tuomet jis žiniasklaidai teigė, jog pareigūnai ėmėsi visų būtinų priemonių – ašarinės dujos buvo (pačių policininkų) panaudotos tik tuomet, kai į pareigūnus iš minios atskriejo dūminiai užtaisai. Tada, matyt, jie dar niekuo nekvepėjo.

Ir apie pareigūnų klaidas jis tada nebuvo linkęs nieko net svarstyti. „Tvora nebuvo užtverta, nes nebuvo noro provokuoti mitingo dalyvius, juk mitingas buvo planuotas taikaus pobūdžio. Toks sprendimas buvo priimtas policijos vadovybėje be politikų žinios“, – tikino komisaras.

Kaip tądien skelbė portalas “Alfa.lt”, į klausimą, ar buvo galima išvengti žmonių sužeidimų bei Seimo nuniokojimo, generalinis komisaras atsakė: „Teoriškai buvo galima svarstyti įvairius dalykus, bet to išvengti buvo sudėtinga“. Vis dėlto V. Telyčėnas negalėjo pasakyti kuo būtų buvę blogiau, jei Seimas būtų buvęs apjuostas tvora.

„Blogiau nebūtų buvę, bet ir geriau nebūtų“, – trumpai tarstelėjo V. Telyčėnas. Filosofas tas komisaras. Išskyrus cheminio ginklo panaudojimo prieš pareigūnus versiją jis yra beveik nuoseklus – gina munduro garbę.

Tuo tarpu, aplinkui tirštėja drumzlina informacinė migla. Pranešama apie vis baisesnes naujienas ir vis didvyriškesnį pareigūnų darbą. Kažkas, kažkur jau randa ir mistinius autobusus su latviškais numeriais, kurie esą atvežė riaušininkus. Ir „Molotovo kokteilius“. Trūksta dar „juodųjų sraigtasparnių“…

Nei daug, nei mažai – tarptautinis sąmokslas. Tėvynė pavojuje. Nederėtų stebėtis, jei netrukus bus paskelbta, kad riaušininkai panaudojo ir kokią purviną – radioaktyviąją bombą.

Atmeskime ironiją. Viskas tikrai turėtų labai rimta ir svarbu. Juolab, kad ir be specialių, slaptų tyrimų, parlamentinių komitetų vadų, kasdien keičiančių nuostatas, buvo žinoma apie internete vykstančias lažybas dėl riaušių, kitus simptomus. Buvo žinoma apie įvykius Latvijoje. Pačiam vaikštant po minią, vos prasidėjus mitingui, teko girdėti potencialių riaušininkų nepasitenkinimą. Lietuviai jaunikaičiai skundėsi, kad situacija esanti ne tiek palanki, kaip Rygoje – aplink mažai siaurų, pabėgimui tinkamų gatvelių.

Dar įdomesni dalykai dedasi su Valstybės saugumo departamento darbu, pozicija ir . vertinimais. Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė sako, kad jos, kaip laikinai pavadavusios į Briuselį išvykusį Raimundą Palaitį, Povilas Malakauskas apie nieką neįspėjo. Generolas Povilas sako, kad įspėjo visus, ką reikia. Ministras pirmininkas Andrius Kubilius sako, kad nežino kaip ten buvo, bet pats nebuvo įspėtas niekieno. Ar kas nors mėgino įspėti į „Stiklių“ restoraną išvykusį Seimo pirmininką – neaišku. Vidaus reikalų ministras sako, kad padaryta buvo viskas, ką Lietuva sugebėjo. Šioje painiavoje galvą nusisuktų ne tik meška, bet ir atsparesni sutvėrimai.

Generolas Povilas mušasi į krūtinę – nieko jis nepramiegojęs. Jo turėta informacija, esą, buvusi pakankama ir visiems padėjusi. Tik neklauskite nei jo, nei jo atstovo spaudai – buvo ar nebuvo, kiek buvo sulaikyta iš anksto nustatytų riaušininkų. Niekas nieko nesakys – valstybės paslaptis yra labai geras dalykas.

Negeras dalykas yra kitas. Tiesą sakant, tai beveik siaubas. Negi visa valstybė – su visomis struktūromis ir pajėgomis – nėra pajėgi apsiginti nuo to, ką mačiau savo akimis – šimtinės pagėrusių ir apsirūkiusių mušeikų gaujos?

Ponai politikai ir pareigūnai, jei bent vienas iš Jūsų, nors viename iš savo pasisakymų yra teisus, tai visi kiti meluoja ir privalo būti atstatydinti. Priešingu atveju, visa tai, ką visi čia kartu ir kiekvienas atskirai teigiate bei išdarinėjate, yra visiems Jums priimtinas ir ciniškas spektaklis. Dangstote vieni kitus Tėvynės vardan?

Ką gi – dėl vieno mūsų išrinktieji ir jų paskirtieji yra teisūs. Riaušės tikrai gali pasikartoti – atrodo, kad jų veikla ir laikysena tikrai tam pasitarnauja. Piliečiams tai tik dar viena proga pamąstyti – ar tikrai valstybės saugumas teisingose rankose?

Laisvoji banga

No Responses to “Riaušės vis baisesnės ir niekas nekaltas”

  1. Gintaras parašė:

    „Privalo atsistatydinti“-kol nebus irasyta i istatymus,tol nieks saves neatstatydins.Kai nera morales,padeti gali tik istatymo rimbas.
    REIKALAUTI VIS DAR TURIME TEISE ! Tauta visiskai nepasitiki valdzia.Bet si vyriausybe gali igyvendinti gilias reformas, is esmes pakeisti politini cinizma tautos ir teisingumo atzvilgiu.Sekmes! Valdzia niekada nenorejo ir nenores priimti istatymu, kurie ja varzo. Reikalavimai turi buti ne tik ekonominiai, bet ir politiniai.Turi buti iteisinta atsakomybe tiek valdininkams, tiek vyriausybei, tiek politikams uz tai ka daro ar ko nepadaro.Reikalavimai turi buti konstruktyvus. Jei stambus kapitalas su valdzia prisidirbo, tai tegu ir srebia, o ne nuskurdinta tauta. Reikia paimti pvz. LEO , pakratyti ir atsiras pinigeliu.Pinigeliai yra tik reikia priversti musu isrinktus seimunus teisiskai juos paimt .Kubilius uz LEO balsavo, taip pat ir prezidentas Adamkus.Musu pinigeliai pas stambius verslininkus.Jie kartu su valdzia mus apiplese. Kol prichvatizavimo brudo (pardave mazesne verte, nei buvo reali, o skirtuma pasidalino) neisvalysim, tol tame brude visi ir smirsime.Valdziai paranku, kad tauta viska pamirstu.Niekas jau nekalba apie LEO, AMB, Rubikon, Alita, Mazeikiai, Dujotekana, Banku savivale(Latviai prieme istatyma draudzianti antstoliams 3m parduoti is varzytiniu) ir kt. Dabar geras laikas atsiimti is vagiu, kas musu visu yra, O NE DAUZYTI LANGUS ! Reiktu priimti liustracijos istatyma del bendradarbiavimo su KGB.Taip pat neapsieisime be amnestijos , prisipazinusiems dalyvavus korupcijoje, bet be teises prisipazinusiems dirbti valstybes tarnyboje.Dar reikia naikinti senaties termina stambiems nusikaltimams.Kitaip Lietuva neapsivalys.O kas neprisipazins, bus teisiamas anksciau ar veliau.Liaudis gali priversti tai padaryti.Toks apsivalymas tiesiog butinas, jei nenorim atsidurti prie suskilusios geldos, nes valdzia visada nori tapti cariene ar karaliene.Tai teiseti tautos egzistencijos ir gerbuvio reikalavimai.

  2. am parašė:

    matyt, „valdžia“ nespėjo suderinti visų galimų sąmokslo teorijų, todėl tiek daug versijų. o tai, kad daugybė gijų veda prie pagėrusių ir apsirūkusių mušeikų , liudija ir paprasčiausios foto, ir filmuota medžiaga iš įvykio vietos

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos