Feed on
Posts
Comments

Tomas Čyvas

Lietuva, prisimindama (o prisiminti privalo) savo pačios pripažinimo istoriją, be jokių abejonių privalo pripažinti Kosovą. Lietuvą, iki pat 1991 rugpjūčio pučo Maskvoje, buvo pripažinusios tik Islandija ir Danija.

Teko nugirsti keletą absurdiškų paistalų, kodėl Serbijai Kosovas turi priklausyti amžinai. Išties – smagu. Pirmiausia, teigiama, esą iš ten kilusi pati Serbija ir tai esančios Serbijos ištakos.

Kas iš ko bebūtų „ištekėjęs“, bet faktai tokie: Ilyrai (dar yra ir dabar išlikusių žmogelių, įnešančių „sugadinta lotynų kalba“) gyveno ten kur kas anksčiau, nei slavai, kurie pasirodė minėtoje teritorijoje 6 a.p.K. Ilyrai anuomet gyveno nuo Vengrijos iki šiaurinės Graikijos. Šiandien šioje teritorijoje 67 proc. musulmonų, 21 proc. stačiatikių ir 12 procentų katalikų. Tai, kad didžioji dauguma tautos priėmė islamą nėra nei kokybės, nei valstybingumo rodiklis. „Kosovo laukas“, kuriuo taip smagiai mojuoja serbai yra jų teisių įrodymas ne daugiau ir ne mažiau, nei Tannenbergo arba „Žalgirio“ mūšis įrodytų, jog dalis kitų valstybių teritorijos priklauso Lietuvai. Dar įdomiau skamba argumentas, jog nereikia antros albanų valstybės nereikia, nes viena jau yra. Tada, šalia Vokietijos, turbūt, nereikia Austrijos?

Visa tai būtų niekai, jei ne Rusijos pretenzijos. Pastaroji siekia ne tik pademonstruoti kokia ji kieta ir kaip ji myli tarptautinę teisę. Abchazija, Pietų Osetija ir Transnistrija (faktiškai Rusijos okupuotos teritorijos) yra, Kremliaus sumanymu, manifestavimas jog „ji irgi galėtų“. Civilizuotų šalių atsisakymas pripažinti panašius „precedentus“ leidžia žaisti „kaip reikia“ Čečėnijos korta. Įdomu, kurį iš savo pripažįstamų ir nepripažįstamų kriterijų norėtų čia pritaikyti Putino gauja?

No Responses to “Kosovas, Maskva, Čečėnija”

  1. Shaulys parašė:

    Tikrai idomu, kodel gi nepripazinti laisvai apsisprendusiu zmoniu siekio kurti savo laime atskirai? Ypac mums, lietuviams, kurie po nepriklausomybes atkurimo taip laukem kiekvieno palaikancio balso is pasaulio.

  2. Tomas Čyvas parašė:

    Beje, dar įdomu, kad Gruzija ėmėsi ginčyti Kosovo teises. Derėtų „demokratiją nešančiai“ Lietuvai paprotinti draugus, jog reikia ne Abchaziją, o save laikyti precedentu. Rusija ir Serbija – štai tikrieji analogai.

  3. Kasparas parašė:

    Tarp Lietuvos ir Kosovo pripažinimo yra didžiulis skirtumas. Lietuva atstatė valstybę, Kosovas sukurė naują. Kažin kaip eitusi jeigu nesikištu JAV. Dabar man panašu, kad butų jėga atplėštos žemės nuo Serbijos. Padorumo dėlei, bent butų pasiulę išpirkti.

  4. buržujus parašė:

    Man pikčiausia tai, kad yra lietuvių, kurie kardinaliai pasisako prieš kosovo nepriklausomybę. na gerai, mūsų situacija buvo šiek tiek kitokia, kosovas kažkiek panašesnis į mūsų žemaitiją. Bet koks skirtumas? Juk mus tais laikais irgi laikė rusais arba lenkais ir visi galvojo „kam jiems ta nepriklausomybė?“. Ir piktina, kai tai išgyvenusios šalies piliečiai pasisako prieš panašios nepriklausomybės siekiančią tautą. Taip greit pamirštame, kaip anksčiau gyvenome? Man tada buvo penki metai, bet gerai atsimenu 🙂

  5. Skirmantė parašė:

    „Kosovas kažkiek panašesnis į mūsų žemaitiją.“
    Kokia nesąmonė! O į ką panaši Aukštaitija:D? Gal į Rusiją ir Čečėniją???

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos