Feed on
Posts
Comments

 

 

Mokesčius po kelių naktinių sprendimų padidinti galima. Norint net valios sprendimu įmanoma apmokestinti orą. Tik elektrinė nepasistato valdžiai panorėjus.

Lengva tiems lietuviams: jei per brangu tikrose parduotuvėse, sulenda į internetinius turgelius ir nuskriaudžia valdžią – nepalikdami mokesčių nusiperka visokių gerų dalykų. Tiesa, kol kas tokių – tik keli procentai, bet jų tikrai daugės.

O ką daryti vargšei valdžiai? Atominė elektrinė ir energetinis saugumas, nupiešti skaidrėse ir įkainoti keliomis dešimtimis milijardų, internete neparduodami. Nebent tokio paties popierinio ir virtualaus pavidalo. Bet šito gero jau ir taip į valias prisipirkta – yra studijos, planai. Yra atomine elektrine pavadinta bendrovė su direktoriumi, buhalteriais ir vadybininkais. Net visa „nė cento nekainavusi“ Energetikos ministerija yra. O va pigios ir saugios energetikos – kaip nėra, taip nėra. Panašiai kaip sovietų laikais – vaisių ir daržovių ministerija buvo sumanyta, bet mandarinų ir bananų tai nepagausino.

Slapti investuotojai

Atominė elektrinė, kuri kainuos daug milijardų, pagal valdžios priesaikas ir išmoktas frazes yra gyvybiškai būtinas, reikalingas ir tikrai tuoj tuoj pradedamas įgyvendinti projektas. Jis paskelbtas svarbiausiu ir naujai pavirtintoje, oficialioje Nacionalinės energetikos strategijoje. Iš pradžių strateginį investuotoją – kokį nors labai didelį ir gerą, su branduoline patirtimi ir turtais žadėta atrasti šių metų antrojoje pusėje.

Tada paskelbtas pusiau oficialus pranešimas, pusiau gandas, kad iš didžiulės išsirikiavusios eilės atrinkti 5 labai rimti interesantai. Jie įslaptinti originaliu pretekstu: sakyta, kad tas, kuris pralaimės aršias konkurencijos skerdynes mūsų „energetiniame Griunvalde“ – nenori gadintis reputacijos.

Pasikasius pakaušį buvo galima tuo tikėti, nors plėtojant Suomijos projektą ir laimėtojai, ir pralaimėtojai buvo vieši. Ką gali žinoti, gal mūsų Arvydas Sekmokas tikrai geriau žino? Juk yra trečias žmogus Vyriausybėje po premjero ir Finansų ministrės. Bėda ta, kad terminai turi bjaurią savybę – imti ir ateiti. Visai neseniai – taip ir atsitiko.

Tuomet prasideda tolesnis slėpynių etapas. Kas tas išrinktasis investuotojas – pasakys turbūt tik Kalėdų Senelis iškart po Bernelių mišių. Bronislovas Lubys sako, kad liko tik vieni korėjiečiai, o Vyriausybės šalininkai urzgia, jog tai ne seno komunisto ir oligarcho reikalas.

Galima paskambinti

Kad ir kaip ten būtų, laikas bėga, virtualūs milijardai žarstomi, prabilta net apie obligacijas, už kurias pirksime atominį stebuklą, kuris vis dar nežinia už kiek gamins ir kam už kiek pardavinės elektrą. Puse lūpų kalbama, kad atradus strateginį investuotoją reikės dar finansinio strateginio partnerio, kuris šias fantazijas kokiomis nors sąlygomis apmokės. Kad viskas būtų dar linksmiau, kalbama apie valstybės skolos mažinimą.

Kad bent dalis šių valdžios siunčiamų signalų (teisingiau juos pavadinti triukšmu) yra paprasčiausias akių dūmimas – visiškai akivaizdu.

Jei nėra noro nusileisti ant žemės ir pripažinti, kad atominis traukinys per 20 metų spėjo pravažiuoti, galima patarti tik vieną dalyką. Tegul premjero patarėjas, tas pats, kuris iš Lietuvos geležinkelių telefonu reikalauja šimtų milijonų į biudžetą, o paskui įtaria, kad jam grasinama lankstomais peiliukais, pamėgina paskambinti kad ir tiems korėjiečiams arba kokiems prancūzams. Gal pasiseks labiau.

Galima ir neskambinti

Galima ir neskambinti ir apskritai nesidomėti tuo, kas vyksta aplinkui, kaip dar premjeras Andrius Kubilius, kurias dar ir dabar tvirtina (tikėtina, kad ir šioje barikadoje stovės iki galo), jog mūsų atominis projektas rimtas, o visi aplinkui – blefuoja.

Štai neseniai jis vėl išdidžiai, beveik iškilmingai pareiškė, kad: „Mes esame pasirinkę kitokią taktiką nei mūsų kaimynai Kaliningrade ar Baltarusijoje, kurie neturėdami jokių susitarimų – nei finansinių, nei juridinių – su strateginiais investuotojais, pradėjo kasinėti žemę. Ir kasinėdami žemę jie tuo pačiu sako, kad ieško ir strateginių investuotojų. Mes pradžioje turėsime strateginį investuotoją, sutartis su juo ir su regioniniais partneriais, ir tik tada pradėsim žemės darbus".

Belieka palinkėti ministrui pirmininkui ir toliau nežinoti, kad Kaliningrado atominės elektrinės parametrai, savininkai ir statytojai bei operatoriai yra visiškai aiškiai žinomi, kitaip nei Lietuvos, kuri “neblefuoja” ir ieško, kas nusipirks jos nežinomuosius. Geriau nežinoti ir to, kad Rusija ir Lenkija rimtai tariasi dėl elektros tinklų ūkio plėtojimo Kaliningrado srityje (ypač turint omenyje mūsų “gerėjančius” santykius su Varšuva). Rusijai tai kelias ne tik į Europos Sąjungos elektros rinką, bet ir į neoficialaus pažado, kad lietuviai pirks jų elektrą, jei reikės ir po litą už kilovatvalandę, įgyvendinimą. Geriau neskambinti ir nesikalbėti su niekuo, kas yra apie tai girdėjęs. Taip – ramiau.

"Balsas.lt"

No Responses to “Kur nusipirkti atominę?”

  1. Martynas parašė:

    Labai taiklus straipsnis. Prisimenu, kaip seime po referendumo iskart buvo nusodinamos mintys apie elektrines pratesima ar modernizavima, tai vadinant opozicijos populizmu, zaidimu zmoniu jausmais ir panasiais epitetais. Dabartini valdanciuju elgiasi tokiais zodziais isvadinti jau per svelnu. As isitikines kad visi tie ju piesti energetiniai saugumai ir elektrines tik dideles aferos dalis.

  2. Inga parašė:

    „Netikėtai silpnas realaus BVP augimas trečiąjį 2010 m. ketvirtį dar kartą patvirtino, kad geri eksportuojančių pramonės šakų rezultatai tik nežymiai sugeba kompensuoti į vidaus rinką orientuotų įmonių praradimus“, – komentuoja Jekaterina Rojaka, DnB NORD grupės vyriausioji ekonomistė

  3. Inga parašė:

    Lietuvos bankas rugpjūtį prognozavo, kad šiemet šalies BVP augs 0,5%, kitąmet – 3,1%. Taip pat prognozuojama, kad sparčiau augs kainos ir lėčiau mažės nedarbas. Gyventojų išlaidos kitų metų pabaigoje pasieks 2005 m. lygį.

    Italijos bankas „Unicredit“, veikiantis ir Lietuvoje, spalį pagerino Baltijos šalių BVP prognozes.
    Lietuvai banko analitikai prognozuoja 0,9% augimą šiemet ir 3,7% – kitąmet.

  4. Johnsonas parašė:

    Laukiama hiperinfliacija, galbūt dėl to unikreditas viršijo prognozes.

  5. Inga parašė:

    Premjeras pareiškė, kad ekonomikos sunkmetis tęsiasi, ir šaltinių didinti pensijas bei atlyginimus baudžiauninkams nėra.

  6. k parašė:

    Nuostabios frazės. Deja, bet pigios ir saugios energetikos nebus artimiausius astuonis metus. Todel dabartiniai snekejimai „kad niekas nieko nedaro“, o „rusai tikrai stato“ dvelkia diletantiškumu. Rusai negali statyti ir nestato, nes tiesiog per trumpas laikas praėjęs nuo jų pareiškimo statyti. Elektrinė negali būti pradėta statyti per pusmetį. Net ir po dviejų metų po sprendimo sunkiai. Ir siūlyčiau vistik daugiau pasidomėti savomis pievomis, o ne kaimyno. Gal parengiamuosius darbus galite taip iš atminties išsirašyti, o paskui palyginti su tuo, ką susigooglinsit?
    P.S. Nekompetentingi riksmai primena šustauską.

    • Inga parašė:

      Tamsta matosi,kad esate expertas,ką gali ir ko negali rusai.Pamatysim,ką jie gali.O štai ,kad Kubilius su Sekmoku nieko negali ir nieko nepastatys-jau seniai visiems aišku.Jie net griauna labai sunkiai ir brangiai.Pvz. LEO.:)

    • Tomas Čyvas parašė:

      Keista pozicija – nematykime, kas dedasi aplink, tiesiog pasakykime, kad taip negali būti ir kapstykimės savo etnografiniame-atominame rūtų darželyje?

      • k parašė:

        Matyti ką? Rusijos statybą? Na, užsidėkite bent kiek ekspertinius akinius ir nepamatysite jos. Žinote, kiek pagal pasaulinę praktiką, užtrunka pastatyti elektrinę? O kiek laiko praeina nuo sprendimo statyti priėmimo (primenu – Rusijos sprendimas 2008) iki pirmojo betono? Atleiskit, bet šiuo atveju naudojimasis nepirminiais informacijos šaltiniais beigi nesigilinimas į reikalo esmę tikrai neprideda straipsniui tiesos. Keletas demamamagoginių sakinių:
        „O va pigios ir saugios energetikos – kaip nėra, taip nėra.“ – jos net būti negali dabar. Nu negali. Ir po kitos seimo kadencijos nebus. Sakyti, kad darbai (kad ir su feilais, bet dar klausimas ar tik ne dėl didžiosios geopolitikos) nevyksta yra mažų mažiausiai nesažininga sąžiningai dirbančių žmonių atžvilgiu.
        „Bronislovas Lubys sako, kad liko tik vieni korėjiečiai“ – žmogus svaičiojantis apie mažos galios reaktorius (tokių nėra niekur, o artimiausias metas kada gali būti bent vienas pastatytas apie 2025) ir edf dalyvavimą (kurie tikrai nedalyvavo) nėra rimtas šaltinis. Nepamirškite jo interesų vėjo energetikoje. Čia panašu, kaip cituoti viešosios erdvės energetikos guru Vilemą, t.y. gazpromo apologetą.
        „Belieka palinkėti ministrui pirmininkui ir toliau nežinoti, kad Kaliningrado atominės elektrinės parametrai, savininkai ir statytojai bei operatoriai yra visiškai aiškiai žinomi“ – išdėsčiau jau aukščiau ką apie tai manau. Viena žinojimas (kai kitų variantų net ir būti negali) – kita darbai.
        Na ir pesimistiškai komentuojant šios dienos naujieną – geopolitikos nykštukai pasmerkti pralaimėti. Tai nereiškia, kad nereikia dirbti.

      • Tomas Čyvas parašė:

        Mielas geopolitinis gigante ir eksperte. Užsidėkite akinius pats ir pamatysite, kad apie „nerealius“ Rusijos reaktorius Kaliningrade visi žino daug daugiau, nei apie realius sekmokiškus. Nebent pats naudojatės nepirminiais šaltiniais arba apsimetate. Nusiimkite pats rožinius akidankčius.

        p.s. JAV dabar sako, kad remia ir Baltarusijos atominę 🙂 Nykštukų žaidimai, skant 🙂

      • k parašė:

        „visi žino“ – matyt šaunūs žurnalistai yra „visi“. Dėl nykštukų žaidimų: šiuo atveju nykštukai: LT ir Baltarusija. Beje, Baltarusijos projektas šiuo metu pažengęs toliau nei Kaliningrado (kuris susideda iš paminklinio, atsiprašau, pamatinio akmens, kalbų bei nuotraukos su betonmaiše). LT atinkamai toliau nei Baltarusijos. Bet grįžtant prie konstruktyvios šnekos – nei vienas neišdygs čia anksčiau nei 2018. Todėl sakyti, kad dėl to kalta energetikos ministerija – nėra sąžininga. Tai tiesiog objektyvūs reikalai. Po šiandienos – LT reikalas atsideda matyt dar metais-dviem toliau, jei ne visai numiršta.

      • neidas parašė:

        Na, net google duoda visą info apie rusų statytojus, galingumus ir projektus. Tai yra oficialiuiose tinklalapiuose ir įvairių kalbų
        žiniasklaidoje.

        „Tai tiesiog objektyvūs reikalai. “ – išties svarus argumentas. Tpfu.

        Tegul Lubys padla, tegul Čyvas durnas, bet faktas lieka faktu – Lietuvos projektas labiausiai paslaptingas, nes mažiausiai kam nors reikalingas 🙂

  7. Inga parašė:

    Respektas Čyvui.Įžvalgos pasitvirtino.

    • Inga parašė:

      Visi-tai manau visi sveiko proto žmonės.Kubilius su Sekmoku -nieko nežino,nemato ir negirdi.Keista girdėti abejones dėl Rusijos potencialo,nes Ignalinos AE -taip pat rusų pastatyta:)Irane taip pat stato rusai ir t.t.Va baltarusiai tai gali nepasistatyti,nes tokiems projektams reikia ir vidinių šalies problemų sprendimo.JAV neatšaukė jokių sankcijų Lukašenkai,kkaip ir ES jas vis dar taiko.:)

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos