Feed on
Posts
Comments

No Responses to “„Mokslinis liberalizmas“ ir „valstybininkų“ mokslas, 2008.09.25”

  1. gin parašė:

    Vilniuje lankysis žymus socialinis aktyvistas S. Shukaitis

    Naujos neformalios bendruomeninės iniciatyvos – Laisvojo universiteto (LU) – kvietimu šios savaitės pabaigoje Vilniuje lankysis Stevphenas Shukaitis – šiuo metu pasaulyje bene labiausiai žinomas anarchistinės pakraipos aktyvistas, turintis lietuviškas šaknis. Laisvajame universitete spalio 9-10 dienomis jis skaitys paskaitą „Šokiai liepsnose: vaizduotė ir mažosios saviorganizacijos formos”.

    S. Shukaičio paskaitoje bus kalbama apie Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje vykstančius socialinius judėjimus, aptariamos naujos radikalios politikos, kultūros, sąmoningumo ir vaizduotės koncepcijos, plintančios visame pasaulyje ir pamažu tampančios madingomis Lietuvoje.

    Stevphenas Shukaitis yra vienas iš garsaus leidybos bei medijų projekto „Autonomedia” bendradarbių. „Autonomedia” – tai autonominė erdvė, praktikoje įkūnijanti Hakimo Bey’aus „Laisvųjų autonominių zonų” principą. Joje radikalūs menininkai, teoretikai ir aktyvistai kuria politinius diskursus, keičiasi patyrimu ir skleidžia informaciją visame pasaulyje. Tam tikslui sukurtas specialus tarptautinis informacijos apsikeitimo portalas „Interactivist Info Exchange”. Per keliolika metų „Autonomedia” išleido apie 100 knygų – ne tik tokius kultinius autorius, kaip Hakimas Bey’us, Bobas Blackas ir subkomandantė Marcosas, bet ir daugybę naujų radikalios aktyvizmo teorijos bei praktikos kūrėjų. Savo autonomijos sampratą „Autonomedia” kolektyvas apibūdina taip: „Autonomija nėra pastovi būsena. Kaip ir lytis, autonomija kuriama per savo veiklą, per darymą ir tapsmą. Ji yra politinė praktika. Tapti autonomišku reiškia atmesti autoritarines ir prievartines kultūras, kurios atskiria ir kuria hierarchijas, ir priimti kitoniškumą. Autonomiškumas yra politinė pozicija, nes laisvas dalijimasis su kitais sukuria bendrą žinių turtą bei galią“.
    Pats Stevphenas Shukaitis yra keliolikos knygų bendraautorius ir redaktorius. Vienas naujausių jo redakcinių darbų – kartu su bičiuliu Davidu Graeberiu leidykoje „AK Press” išleista knyga „Constituent Imagination: Militant Investigations, Collective Theorization” (2007).
    Greta „Autonomedia” veiklos, Stevphenas Shukaitis aktyviai dalyvauja projektuose – garso įrašų kompanijoje „Ever Reviled Records”, radijo stotyje „Rise Up Radio”, naujame bandyme sukurti internetinį anarchistų Internacionalą „Planetary Alternatives network“. Jis dirba ir mokslinį darbą – rašo daktaro disertaciją Londono universitete.
    Lietuvoje Stevphenas Shukaitis lankosi jau antrąjį kartą. Pirmą kartą jis buvo atvykęs 2006 m. gegužės mėn. VILMA (Vilniaus naujųjų medijų laboratorijos) kvietimu. „Intro“ klube jis skaitė viešą paskaitą „Radikalios medijos, maištaujanti vaizduotė ir kovojimų ciklai“ (angl. „Radical Media, Insurgent Imagination, and Cycles of Struggles“).
    Aktyvistą į Lietuvą pakvietęs Laisvasis Universitetas (LU) siekia suburti asmenis ir jų grupes, aktyviai veikiančius akademinėje ir socialinėje aplinkoje, skatinti juos dalintis žiniomis ir patirtimis, kurti alternatyvas nusistovėjusiam švietimo modeliui, motyvacijai, disciplinai. Netradiciškai pradėjęs darbą šių metų rugsėjo 11-ąją ir jau nuo pirmosios paskaitos skandalingai pagarsėjęs Laisvasis universitetas (LU) stengiasi ugdyti laisvą, valstybės ir rinkos nevaržomą asmenybę, puoselėti neformalius, tolerantiškus bendruomeninius ryšius, skatinti dėstytojų ir studentų lygybę Ilgalaikis LU tikslas – sudaryti atsvarą reformų ir nežinios dėl ateities kaustomoms tradicinėms aukštojo mokslo institucijoms. Universitete jau dėstė menininkai, visuomenės kritikai, alternatyviai mąstantys studentai, nepriklausomą gyvenseną propaguojantys eiliniai gyventojai ir netgi kontraversiškos politinio pasaulio figūros.

    Daugiau informacijos ir būsimų paskaitų konspektus galima rasti LU svetainėje http://www.luni.lt

    Laisvojo universiteto iniciatyvinė grupė

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos