Feed on
Posts
Comments

 

Liūtukas vardu Leo gyvena ir vis plačiau bei apetitingiau šypsosi. Premjero drąsinami koncerno vadai kalba ir rašo gana atvirai – reikia tik atidžiai klausytis ir skaityti prezentacijų dokumentus.

Iš to, ką „skaidriausio Lietuvos verslo projekto“ (cituojant moralinį autoritetą iš S.Daukanto aikštės) strategai papasakojo per spaudos konferencijas bei televizijų eteriuose, aišku tik viena – reikia branginti elektrą. To nenorėti gali tik tautos priešas ir kenkėjas, kuris nusistatęs prieš energetinę nepriklausomybę.

Kaip vienas pagrindinių „rizikos faktorių“, galinčių sužlugdyti naujos atominės elektrinės ir elektros jungčių statybą, nurodomas labai jau aiškus – Leo finansinis pajėgumas. Jei liūtui potencijos neužteks, vaikų gali ir negimti – nedviprasmiškai perspėja skaidriausieji iš lietuvių. Ir tikrai – iš kur tokie vargšai sukaups lėšų, jei skubiai neprisidurs iš netaupiai ir ne pagal kišenę gyvenančių vartotojų? Reikia 17 milijardų. Iš jų elektrinei – 14, tad kaupti reikia.

Būtent tai padaryti be vartotojų kišenės liūtas nepajėgus. Jis juk disponuoja tik varganais skatikais. Šeši šimtai dvidešimt milijonų dividendų už 2007 metus, dar aštuoni šimtai milijonų pamanipuliavus popieriais – tik tokiomis kukliomis sumomis operuojantis nacionalinis investuotojas šių varganų grašių į amžiaus statybas neinvestuos – juk vis tiek neužtektų.

Liūto potencija ypač kelia abejonių prisimenant viską, kas įvyko nuo 2003 metų, kai buvo privatizuoti VST. Anuomet naujieji savininkai

(būsimoji „NDX energija“) valstybei sumokėjo 539, 8 mln. litų. Po metų, 2004-aisiais, VST buvo paskelbta, kad bendrovė „šiek tiek“ pabrango ir ilgalaikio turto vertė sudarė 2, 39 mlrd. litų – taigi buvo net 4 kartus didesnė nei kaina, už kurią bendrovė buvo parduota. Viskas aišku nutiko „netyčia“ neindeksavus bendrovės turto. Privatūs „investuotojai“ buvo atidesni ir greitai tai padarė. Kaip jau rašyta, papildžius perkainojimo rezervą, o nusidėvėjimo sumomis padidintas bendrasis reguliuojamas pelnas. Aprašytas ir kitas buvusių VST savininkų – „NDX energijos“ apsukrus veiksmas: įmonė iš pradžių, nekeisdama VST įstatinio kapitalo dydžio, padidino VST akcijos vertę nuo 1 iki 109 litų. Paskui ją vėl sumažino nuo 109 iki 1 lito, drauge sumažindama įstatinį VST kapitalą 400 milijonų. Akcininkams pasiėmus šiuos 400 mln. litų laisvų lėšų ir atlikus užskaitą, VST, o nebe „NDX energija“, liko skolinga bankams.

Paklaustas, kaip vertinti nesibaigiančias dividendų puotas taupyti ir statyti ketinančio investuotojo aruoduose, premjeras Gediminas Kirkilas atsakė, kad „vertinti galima įvairiai“. Įvairovės mastą matysime gavę sąskaitas, kurias apmokant reikės ne tik sukaupti minėtus milijardus, bet ir aprūpinti „liūto“ akcininkus naujais dividendų ištekliais. Juk ilgus metus kauptas valstybės turtas, iš kurio visiškai skaidriai ir teisėtai išpumpuoti milijardai, nėra begalinis investuotojų gerovės resursas. Maža to, prieš baigiantis dabartinio Seimo ir prezidento kadencijoms, reikėtų spėti susirinkti Nepriklausomybės ir S.Daukanto aikštėse su balionais bei transparantais – padėkoti už tai, kad minėti milijardai panaudoti taip teisingai, teisėtai ir socialiai efektyviai. Juk, kaip neabejoja dvaro mokslininkai, jei tik šios laisvos ir nereikalingos lėšos būtų skirtos švietimo ar medicinos reikmėms – kiltų baisi infliacija ir žlugtų energetinė Marijos žemės nepriklausomybė.

Visos pretenzijos ir abejonės „valstybininkų“ prastumtam skaidrumo paminklui greičiausiai gali būti netrukus paskelbtos „nemokslinėmis“. Mat politologinės išminties šaltinyje – VU TSPMI trykštančios versmės, analizuojančios įvairių partijų programas, „antimoksline“ ir šiaip labai jau kvaila paskelbė pačią mintį, kad „valstybininkai“ ir korupcija gali būti susiję.

Tiesa, dar nemokslinėmis gali būti paskelbtos ir tradicinė aritmetika bei logika. Suomijoje instaliuotas kilovatas kainuos apie 7 000 litų (prancūziškas reaktorius), Rumunijoje – Černovoda AE – apie 5 000 litų (kanadietiškas reaktorius) . Lietuvoje, kaip dar kartą patvirtino „Leo.LT“ skaidruoliai, bus statoma elektrinė, kur Lietuvai teks apmokėti ir naudotis bent 1300 megavatų (koks nors reaktorius). Megavatą, jei VU TSPMI ir Laisvosios rinkos institutas nieko nepakeitė, sudaro 1000 kilovatų. Padalykite 14 000 000 000 iš 1 300 000. Gauname 10 769 litus už instaliuotą kilovatą. Nei daug, nei mažai… rezervo ne iš pelno mokamiems dividendams (arba legaliam grobstymui) paliekama nemažai. Taupykite „liūto“ potencijai – taip liepia mokslininkai. Nors buvo daug kalbama, jog Lietuvoje jau egzistuoja parengta infrastruktūra, tad esą galima pasistatyti pigiau nei plyname lauke. Jei taupysite ir mokėsite neužtektinai – gali nebūti atlikti neįvardyti „papildomi darbai“ ir pajėgumo liūtui neužteks – objektai nebus pastatyti.

Dar galite balsuoti tyčia neprivalomu padarytame referendume, kad tie patys žmonės, kurie nutarė ir įsipareigojo uždaryti Ignalinos AE, galėtų žegnotis ir dievagotis padarę „viską, ką galėjo“. Ir nebijokite rinktis tarp „tradicinių“ – po rože palindusių – komunistų, kurie taip sėkmingai privatizavo VST, ir netradicinio populisto Rolando Pakso partijos, kurios pirmininkas ir premjeras mielai sutiko uždaryti Ignalinos AE dabar galiojančiais terminais.

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos