Feed on
Posts
Comments

 

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas Seime Algirdas Sysas vakar įlipęs į tribūną pasiūlė progresinį mokestį, kurio LSDP nesugebėjo įvesti būdama valdžioje.

Nebe kairysis, o formaliai dešinysis Seimas nesupyko. Projektas bus svarstomas – po pateikimo pritarta. Apie tai jau anksčiau prabilo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos parlamente lyderis Jurgis Razma.

LSDP dar  siūlė nuo 2008 metais įvesti progresinius tarifus gyventų darbo užmokesčiui. Tik kažkodėl, kai buvo valdžioje, siūlė gana keistą variantą. Mėnesinės algos dalį  iki 320  litų neapmokestinti, dalį nuo 321 iki 1000 litų apmokestinti 15 procentų, o dalį nuo 1001 ir daugiau – 27 procentų tarifu. Tačiau šiam pasiūlymui nebuvo pritarta.

Opozicijon rinkėjų už tokias ir panašias fikcijas bei daugelį kitų melų nuspirti Vinco Kapsuko ir Antano Sniečkaus tradicijų tęsėjai šiandien jau lyg pajuto tuomet nusišnekėję.

Jų siūlymai šiandien nu mato daugiau pakopų ir atrodo ūmai tapo panašūs į tikrą progresiją. Siūloma:

metinių pajamų daliai, neviršijančiai 24 000 litų, būtų taikomas 15 procentų tarifas;

metinių pajamų daliai, viršijančiai 24 000 litų, bet neviršijančiai 60 000 litų – 18 procentų tarifas;

metinių pajamų daliai, viršijančiai 60 000 litų, bet neviršijančiai 120 000 litų, –  25 procentų tarifas;

metinių pajamų daliai, viršijančiai 120 000 litų, – 40 procentų tarifas.

Apie „baisią nelaimę“ ištiksiančią Lietuvą su progresiniais mokesčiais jau yra gan išsamiai pasisakę ir apžvalgininkai ir interneto komentatoriai.

Gan išsami, šiuo klausimu, yra Petro Naviko publikacija.

Man įdomu kitkas – kodėl gi socdemais besivadinantys praturtėję komunistai, kai būna valdžioje, siūlo radikaliai debiliškus variantus, o atėję į opoziciją, staiga atranda ir kitokių?

No Responses to “Progresiniai mokesčiai”

  1. A. parašė:

    „Man įdomu kitkas – kodėl gi socdemais besivadinantys praturtėję komunistai, kai būna valdžioje, siūlo radikaliai debiliškus variantus, o atėję į opoziciją, staiga atranda ir kitokių?“

    Pradekime nuo to, kas geriausiai suvokia kapitalizma (kapitalo visuomene) kurioje mes gyvename? Jo konstruktyvus kritikai – norint kritikuoti, reikia puikiai zinoti silpnasias vietas. Kas kritikuoja kapitalizma?
    Socialdemokratai. Puikiai zino silpnasias vietas -> praturteja. Lyg ir logiska bei nuoseklu. Dabar griztam prie pacituotos istraukos. Ateje i opozicija socialdemokratai istraukia visus savus naivuolius i pavirsiu ir siulo butent debiliskus variantus sunkiai atlaikancius ekonomine kritika, taciau labai graziai skambancius etikos lygmenyje. Budami valdzioje naivuolius gesina, etikai cia vietos ner, veikia griezta ekonomine logika.
    Tik ir tiek.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos